Thursday, November 17, 2011

Satu Pinjaman Yang Berharga Untuk Diriku

Gambar Sekadar Hiasan
Hari itu angin kelihatan kuat bertiup. Tidak seperti selalu yang hanya sepoi-sepoi bahasa. Seorang perempuan tua dalam lingkungan 50-an senang duduk termenung dibangku sambil memerhatikan suasana di luar. Kelihatan ayam-ayam sedang mencari makanan di pagi itu. Kelihatan juga berbagai-bagai jenis sayuran yang menjadi hiburan bagi orang tua itu. Dia tak seperti selalu. Sungguh jauh renungan dia kali itu. Siapa sangka itu adalah kali terakhir dia duduk dibangku itu. Tiada siapa yang dapat membaca apa yang akan terjadi seterusnya. Seorang insan yang sejak kecil telah membesarkan aku, menyuapkan aku dengan makanan, memandikan aku dan juga menjaga aku seperti menatang minyak yang penuh. 

'Adik belajar betul-betul. Jangan buat benda yang bukan-bukan. Mak tak minta banyak, mak cuma nak adik berjaya.' 

Setiap kali aku teringat pesanan itu pada waktu-waktu sebegini membuatkan seringkali menitis air mata ini dengan sendiri. Bukan ku teran, bukan ku sedih. Tapi aku hiba bila terkenang kenangan aku bersamanya. Walaupun dia hanya berpangkat mak cik untukku, tapi dia telah membesarkan aku dan gelaran emak lebih sesuai untuk dia kerana itulah panggilan yang aku seringkali panggil sejak aku kecil. Dan aku membiasakan diri sebagai adik apabila dengan dia. Tiada beza antara anak-anak kandungnya dan juga aku. Tidak pernah aku rasa seperti orang asing apabila bersama dengannya dan keluarganya.

Dia seorang yang sangat pemurah. Sukar untuk aku gambar kan dengan kata-kata tentang sikapnya. Dia tak pernah sama dengan orang lain yang aku kenal. Setiap manusia yang singgah di depan pintu rumahnya akan dijamu dengan pelbagai makanan. Dia kelihatan seronok apabila ada orang yang singgah di rumahnya. Tak pernah ku lihat dia bermasam muka dengan sesiapa. Dia seorang yang sempurna buatku. Seorang ibu yang terbaik. Saat ini, terlampau deras air mata yang kurasakan.

Dia telah lama bertemankan jarum insulin dan juga ubat-ubatan. Kemurungan turut dihadapi beliau kerana dia tidak bisa bergerak bebas seperti manusia normal yang lain. Tapi masih digagahkan juga kaki untuk terus melangkah diatas bumi yang menjadi tempat tumpangan sementaranya. Aku dapat menjaganya disaat-saat akhir hidupnya di hospital dimana tempat dia selama 15 tahun berulang-alik. Dia kelihatan sudah bosan menghadap ubat-ubatan tapi itulah yang menjadikan dia lebih kuat dari insan biasa yang kebanyakan lebih percaya kepada ubatan tradisional. Ayah yang banyak memberikan dorongan dan membantu dia. Aku tidak dapat bayangkan sekiranya aku berada ditempat ayah. Dulu ayah kelihatan gagah dan menjadi idola setiap ahli keluarga. Katanya tiada dibantah kerana setiap keputusan yang diambil adalah yang terbaik untuk semua. Kini ayah telah kelihatan tua dan semakin lemah. Aku mengharapkan tuhan meminjamkan ayah lebih lama dari dia meminjamkan emak kepadaku. 

Tapi dalam kehibaan yang aku rasakan, aku masih bersyukur kerana aku dapat buat yang terbaik untuk dia disaat akhir hayatnya. Aku dapat mengucup dahinya walaupun saat itu dahinya telah sejuk dan berbau air mawar. Aku dapat bersembahyang bersama-sama kepada mayatnya dan juga aku dapat mengiringinya hingga ke tanah perkuburan.

Kini, seorang anak telah kehilangan emaknya. Seorang anak saudara telah kehilangan mak ciknya. Seorang kakak telah kehilangan adiknya. Seorang adik telah kehilangan kakaknya. Satu pinjaman telah ditarik kembali. Mungkin suatu hari nanti kita akan berjumpanya di sana. Saat ini surah al-fatihah yang lebih afdhal untuk disedekahkan kepadanya. Semoga roh Rukiah binti Jantan ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman. Amin.

P/S : Sayangilah ibu anda kerana kasih sayang ibu membawa ke syurga.

Tuesday, November 8, 2011

Angin Yang Berlalu Bersama Kamu

P/S : Rindukan pelukan dari dia.

Dah lama dah aku lupa apa itu erti menulis blog. Entah kenapa, tiba-tiba hari nie aku terasa satu magnet yang kuat menarik aku untuk kembali menulis. Blog yang semakin hari semakin kusam. Entah lah, baru kini aku akui yang aku bukan orang seni. Ya, bukan orang yang berfalsafah tinggi. Aku pasti bila engkau tergolong dalam golongan sebegini engkau akan terasa seperti berada di planet lain. Mungkin aku bukan dari jenis mereka. Hanya sebagai makhluk asing kelas bawahan. Aku cukup hormat dengan mereka kerana mereka dapat menyebarkan karya mereka sehingga ke serata Malaysia dan akan datang mungkin ke serata dunia. Itulah dia mukadimah setelah lama aku tak menulis di blog ini. Aku tak mengharapkan pembaca, tapi jika satu hari nanti aku tiada, hanya ini yang tinggal sebagai kenangan.

Kadang-kadang aku lupa siapa aku. Aku lupa dari mana asal aku. Aku lupa orang-orang disekeliling aku. Aku lupa orang-orang yang sentiasa ada untuk aku suatu ketika dulu. Aku rindukan diri aku yang sebenar. Kenapa sekarang aku rasa aku sedang menumpang dalam badan orang lain? Aku hanya cuba menjadi diri aku. Semakin hari masa semakin berlalu. Kanak-kanak semakin membesar. Remaja semakin dewasa. Orang-orang dewasa pula akan menjadi tua. Itulah norma hidup dan kemudian akan meninggalkan dunia. Hanya 3 perkara yang dibawanya, amal ibadat, sedekah jariah dan doa anak-anak yang soleh/solehah. Satu demi satu mereka yang aku sayangi pergi meninggalkan aku. Entahlah, terasa hidup kini kosong. Terasa baru semalam aku melihat wajahmu. Kini segalanya sudah berakhir.

Bodoh juga aku ada kalanya, sibuk mencari tetapi terlupa yang ada disisi. Aku kenal dia. Aku tahu siapa dia. Tuhan sudah buat perancangan untuk aku ditemukan bersama dia tapi aku sibuk mencari sesuatu yang tidak pasti. Kalaulah aku tahu ini yang akan berlaku, lebih awal lagi aku cari dia. Aku tinggalkan dia, tapi dia tak pernah meninggalkan aku. Baru kini aku sedar apa itu kasih sayang yang sebenar. Cinta dan kasih sayang dua benda yang berbeza. Dan aku kini cuba untuk kenal kedua-duanya.

P/S : Al-fatihah untuk arwah Rukiah bte Jantan. Aku akan dedikasikan beberapa post untuk mak satu hari nanti. Dan untuk awak, saya sayangkan awak.

Tuesday, May 24, 2011

Monolog Saya Untuk Awak

Semua orang ada impian. Tapi tak semua impian tuh boleh dipenuhi. So do I. I got my own vision tapi di atas landasan yang salah. Takpe, semua benda dalam dunia bermula dengan belajar. Mungkin ada hikmahnya bila benda nie berlaku. Dari sini gak aku kenal siapa tuh kawan. Kawan nie bila kita susah jarang ada yang datang. :) Sebab tuh aku dah immune dengan semua nie. Failed sorang-sorang, success sorang-sorang. Kadang-kadang rasa macam takde kawan jer yang betul-betul aku boleh panggil kawan. Just let it be. I still can survive. :) I'm boys. Boys don't cry. :) Umur dah 20 tahun nak mengaku boys. Haha. Pedulikan tuh semua. 
At least, I still got you. You know who you're Mrs. penyambut tetamu. Congrats for what you're get. Thats from you own effort. All happened to me by my own choice. No need to blame yourself babe. I happy kalau U happy. Thats enough for me.  :) And if I could, I want to see you happy ever after dear. 
Last thing I nak bagitahu kat U, U the one yang pernah care kat I macam nie. Be my nurse, be my Mrs. Breath-right and be everything for me. Thanks for one more time babe. I nak U tahu yang I happy besides U sayang. We are not perfect. But when you smile the world become perfect for me. :)


"The truth is everyone's gonna hurt you. You just have to find the ones worth suffering for" -Bob Marley

Sunday, May 15, 2011

Luar Biasa dari Biasa

Okay. Seriously, it tastes sucks. =.="

Hari nie macam tak biasa. Tiba-tiba aku duduk rumah malam-malam nie. Mak aku pun sibuk perhati pintu takut aku keluar. Yelah-yelah, aku tak keluar malam nie. Duduk rumah jer. Try to sleep early and avoiding smoking. Yeah, around 10 pm I was go to my bed. Macam biasalah, sejak dua menjak nie walaupun aku sihat, aku rasa susah nak dapat tidur yang selesa. Inikan pulak kalau aku tak sihat macam sekarang nie. I had a bad cough. Ya, its really hurt me. For sure aku memang selalu berembun. Ehm, mostly orang cakap sebab tuh aku dapat demam. Nak buat macam mana sebab mostly time aku keluar malam. Lepas terjaga dari tidur around 2 am and now I don't have any idea to do anything. Just open my blog and currently updating something. 
I just want to write something for u my penyambut tetamu. Thanks for care about me sayang. Trying to send the medicine to me. I already got it but just wanna u to come and see me. I missing you dear. Now, u give me traditional way how to threat my sore throat and cough. Thanks for everything dear. U degil makan ubat tapi suruh I makan ubat. =.=" I dah makan dah ubat batuk and don't worry k dear. :)

P/S : *Cough cough cough. It's hurts and killing me. =.="

Monday, May 2, 2011

Mencari Sinar Baru

Sinaran Sempurna. :)
Kadang-kadang orang kata, kita tak payah cari apa yang kita nak. Kenapa? Sebab suatu hari nanti ia pasti akan hilang. Tapi kadang-kadang apa yang kita sayang dan sanjung tuh jugak lah yang hilang dalam sekelip mata. Nak buat macam mana? Dah memang lumrah alam. Yang datang pasti akan pergi dan bersilih ganti.
Hari ini aku pulang ke kampung halaman aku. Lebih kurang 3 bulan lebih tak balik. Seem macam rindu, tapi bila balik, theres nothing change. Macam dah bosan bila duduk satu-satu tempat tuh lama-lama sebab tuh aku suka travel even takde lah jauh mana. As long aku boleh tinggalkan rumah. Prefer for me to stand on my own feet. Semua keputusan kat tangan aku. Kalau aku salah pilih, salah aku. Tak boleh nak salahkan orang lain kan? 
Kali nie bila nak balik aku rasa lain. Ada penyambut tetamu baru. Hehe. Just joking. Missing all my cats. Dah besar-besar semua. Buat-buat macam tak kenal aku jer. Nie yang nak grip kepala seekor-seekor nie. Haha.
Macam biasalah, bila start cuti sem Batman akan menjelmakan diri. Tengah-tengah pagi lepak then petang baru sambung balik. Batman tak keluar petang, nanti kelawar dia demam. Haha. 
Theres nothing interesting pun dalam post nie. Tapi aku tahu, mesti ada seseorang yang akan baca writing aku nie. Just nak bagitahu kepada readers, thanks for reading this k. 

P/S : Kalau I cannot afford u, I wish you get someone more better than me k? :) ILY Baby.

Friday, April 29, 2011

Cinta Tak Semestinya Memiliki Kan?

Salam semua. :) Jarang aku nak coret dekat sini. Blog sekadar untuk tempat luahan perasaan. Selama nie sibuk dengan macam-macam benda. Sibuk kejar traffic untuk blog lagi satu. Sibuk promote iklan Says. Sibuk dengan design @Chuck Artwork. Tapi aku berhenti semua tuh sebentar. Hanya tumpukan perhatian kat paper final aku. Aku buat semua nie atas satu sebab. Aku akan try untuk dapatkan sesuatu dari blog. Aku nak cuba buktikan kat orang yang buat blog nie boleh buat duit. Ramai orang kata buat blog nie benda bodoh kan? Benda buang masa kan? Ok, lets see it. 

Teringat masa sarung benda nie dulu.

Ok, back kat topik kat atas nie. Selalu jer nampak orang lain bertepuk-tampar. Ya, aku cemburu. Aku rindukan suatu masa macam tuh. Tapi? Aku dah takde masa untuk semua tuh. Aku selalu sibuk dengan urusan sendiri. GF? Tak payah cerita lah. Semua breakoff sebab aku selalu busy. 3 jam sekali aku reply message, nak buat macam mana? Siapa boleh tahan? Bukan aku sengaja. Aku memang betul-betul busy. Bukan senang kita nak puaskan hati semua orang kan? Tak perlu nak menipu kalau kita busy, aku buat macam-macam benda sebab tuh aku selalu busy. Adobe Photoshop memang kawan aku yang setia. Tak pergi mana-mana pun. Yang penting bahagia. Bila tengok pasangan lain, ada juga harapan nak jadi macam diorang tapi, aku lebih rela tengok pasangan aku bahagia dengan orang lain walaupun dia bukan milik aku.
Biarkan aku tak bahagia, yang penting orang yang aku sayang bahagia. Tak perlu seksa orang lain, biarkan diri terseksa. Siapa tahu? Aku jer yang tahu. Apa orang lain peduli? Seorang pun tak peduli. Yang penting aku tahu apa itu sayang. Dan aku tahu siapa yang aku sayang. Biarkan mereka yang aku sayang terus bahagia. Amin~

Monday, February 28, 2011

Dia Macam Wireless Kan?


Salam. Dah lama tak menulis dalam blog kedua aku nie kan? Jarang sebab selalunya blog nie aku gunakan sebagai tempat melepaskan kemarahan, kegeraman dan sewaktu dengannya. Entahlah, ketika entry ini ditulis rasa macam separa hilang sabar dan tidak dapat mengawal. Alhamdulillah, wudhuk adalah cara terbaik untuk menghilangkan segala perasaan gundah gulana tuh.
Mungkin pening dengan assignment yang bertimpa-timpa. Tugas-tugas persatuan yang semakin membebankan. Walau apapun, tanggungjawab yang diberi haruslah digalas sebaik mungkin. Entah, masih kurang arif untuk berkongsi segalanya. Tapi aku rasa aku akan cuba buat yang terbaik walaupun kadang-kala yang terbaik dari kita dianggap sampah oleh orang lain. Masih mencuba, asalkan aku masih terdaya.
Macam-macam orang ada dekat sekeliling kita. Yang puas hati, yang tak puas hati. Semua bersepah. Harap Allah dapat terus memberi petunjuk kepada hamba-Nya yang lemah ini walaupun kadang-kala rasa terlalu tidak bermaya. Apakan daya, hidup perlu diteruskan jua.
Sejak dua menjak terasa semakin hampir dengan Dia, aku terus berharap yang aku akan terus selalu hampir dengan Dia. Ayat si dia yang selalu aku dengar, "Allah tuh wireless". Ya, memang. Walaupun aku selalu berdoa di sisi gelap, diharapkan segala doa aku makbul. Semua mereka yang sesat kembali ke jalan-Nya. Yang terdedah kembali bertutup, yang tidak pasti jantina mencari kepastian sebenar dan yang tidak berakal cuba mencari kembali akal mereka.


Wednesday, January 19, 2011

4 Bahagian Dalam Diri Aku

Hey peeps and stalkers. Mungkin ada yang pelik dengan life aku. If ada gf pun, gf tak faham pasal life aku. Aku bukan hidup sorang atas bumi nie. Kena lah bahagikan semua masa dengan cukup.

Keluarga Aku

Orang-orang paling penting dalam hidup aku, family aku. Aku sayang diorang sangat-sangat. Bukan besar pun family aku. Dan bukan ramai sangat. Kadang-kadang cuba luangkan masa dengan diorang sepenuhnya. 

Kawan-kawan Aku
Aku ada ramai kawan. Semua suka benda yang lain-lain. Jadi, aku kena cuba ikut cara mereka untuk terus berkawan. Aku sayangkan kawan-kawan aku. Bukan semua orang suka kita berkawan dengan semua orang. Masa aku paling banyak aku habiskan dengan kawan-kawan aku.

Pelajaran Aku
Aku juga seorang student. Aku ada kerja yang aku kena buat sebagai seorang student. Kadang-kadang part nie yang paling bosan. Tapi nak buat macam mana? Aku kan student. Then? Student kena lah buat cara student. Life full with pressure. Assignment dah mula and mula mentensionkan kepala nie. Secara tak langsung memang akan makan masa aku. 

Kasih Sayang Aku
Jadi? Aku memang kekurangan masa untuk ini. Apa? Cinta? Belum masanya lagi kot. Biarkan apa yang akan berlaku terus berlaku. Cuma duduk di tepi dan lihat apa yang akan terus berlaku. Mungkin belum bertemu dengan orang yang sesuai yang boleh memahami tentang kehidupan aku.


Sunday, January 16, 2011

Kenapa Wujudnya Yang Kedua?


Maaf, ini bukan artikel cinta. Ia berkenaan dengan soalan yang aku selalu terima sejak kebelakangan nie. Soalan yang aku dapat ialah berkisar dengan kenapa aku buat blog kedua nie. Ya, aku memang saja nak buat dua blog. Serabut bila satu blog bercampur dengan kisah peribadi dan dengan artikel-artikel lain. Jadi, aku ambil keputusan untuk buat lagi satu blog? Kira satu jenayah ke kalau ada dua blog? Semua soal siasat macam polis. Oklah, untuk blog kedua nie, aku taknak lah guna skill biasa orang buat. U follow me and I follow u? Dah, kalau nak buat macam tuh sila pergi blog pertama aku ya. Untuk blog nie aku rasa aku tak perlukan ramai follower. Tapi, cuma satu yang aku mahukan. Orang yang membaca blog ini. Terima kasih kepada sesiapa yang sudi singgah ke blog kedua aku ini. Link ke blog pertama : Klik Sini.

Saturday, January 15, 2011

Kadangkala Kita Tak Perlukan Kotak Sebagai Medium Untuk Berfikir

Baru-baru nie aku naik semester dengan rambut pendek. Suatu yang mengejutkan? Ya, mungkin bagi kebanyakan orang dan kawan-kawan aku sendiri. Tapi masih ramai kawan-kawan aku di Johor Bahru yang masih tidak mengetahuinya. Kenapa? Kerana tak ramai kawan-kawan aku yang berambut pendek. Itulah salah satu sebab utama kenapa aku tak pernah berambut pendek sebelum nie. 
Aku cuba untuk membuat satu perubahan sempena tahun baru nie. Bertukar dari berambut panjang kepada berambut pendek. Bukan kepada keburukan tapi kepada kebaikan bukan? Cuma mengeluh sedikit di blog baru nie tentang layanan yang aku terima dari sesetengah lecturer aku sendiri. Aku terima teguran mereka dan aku tak salahkan mereka seratus peratus. Mungkin mereka tak tahu yang sebelum ini aku memang berambut panjang. Jadi kesimpulannya, bila aku selalu berambut panjang sudah pasti aku sudah lupa tidak pandai untuk buat hairstyle yang sesuai. Just a little mohawk yang aku pandai. I think its better dari aku berambut panjang. Bila aku buat mohawk hairstyle lah yang jadi masalah kepada mereka. Mereka bagai meyempitkan fikiran. Maafkan aku berkata begitu.
Bagi aku, bukan semua boleh diukur dari luaran. Tiada masalah mengenai ini semua bagi aku. Walaupun skema gila tapi in aspect of education dia hancur. Useless kan? Aku taklah sempurna tapi aku fikir aku taklah seteruk yang digambarkan. Bila berambut pendek pun bagaikan mencari satu masalah. Cuba untuk berfikir di luar kotak untuk seketika. Sigh~

Kantoi Juga Akhirnya

Semalam aku saja jer la lepak dengan kawan-kawan dekat KakiBLOGGER. Ya, komuniti blogger untuk semua blogger macam aku dan kamu. Tiba-tiba aku jumpa satu blog nie. Yang mana? Klik Sini. Macam biasa lah. Bila dia dah follow aku, aku follow lah dia balik. Rasa macam biasa jer dan tanpa sebarang perasaan luar biasa sebab semua picture kat situ kecik-kecik. Mana lah aku perasan siapa punya blog. 
Tiba-tiba, aku dapat friend request kat FB. Nama : Juliana Natasha. Aku macam pernah dengar jer nama nie. Rupa-rupanya cousin aku sendiri. ==" Haha. Selama nie memang aku tak pernah nak add mana-mana sedara mara aku sebab aku kan blogger tegar. Then, taknak lah bagi diorang baca blog aku. Maluuuu~ Hahaha.
Sekarang nie aku rasa semua dunia macam kecil jer. Dunia blogger pun jadi macam kecil jer aku rasa. Akhirnya, kantoi juga status aku kepada sedara mara aku. Speechless~

Friday, January 14, 2011

Pengenalan

Hai semua. Ini adalah blog kedua aku. Ya, yang kedua. Kenapa nak buat sampai dua? Blog ini tidak lain dan tidak bukan adalah untuk aku terus menceritakan tentang perihal hidup aku sendiri. Dan bukan perihal hidup orang lain. Lebih senang menulis disini dari terus mencampur-campurkan post yang sepatutnya tidak bercampur-campur. Orang yang baca pun jadi pening kan? Jadi kesimpulannya, aku cipta blog kedua aku ini. Diharapkan rakan-rakan blogger terus memberikan sokongan kepada blog baru aku ini ya. Terima kasih ya kawan-kawan. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...